Välja konservator

Din trofe är ett minne från stora (och ofta kostsamma) upplevelser. Så det kan löna sig att se sig omkring, innan du väljer konservator.

Det kan få obehagliga konsekvenser om din trofé hamnar i orätta händer hos en konservatorverksamhet i utlandet som du varken känner till eller har möjlighet att ställa till ansvar för eventuell felbehandling av trofén och dåligt konservatorarbete. Om du har fått konservatorarbetet gjort i exempelvis Afrika, och betalat i förskott, och troféerna sedan visar sig vara förstörda eller dåligt gjorda, finns det oftast tyvärr inget att göra åt saken.

Vi rekommenderar därför att du väljer säkerhet och kvalitet. Hos oss får du dansk ledning, högsta kvalitet och 100% ansvarstagande.

När du väljer First Class Trophy som konservator visar du förtroende för oss.

Och detta förtroende vill vi leva upp till – alltid och varje gång!

Trofémärken

Som en service till våra kunder erbjuder vi våra speciella trofémärken, sk. “tags”.

Trofemärkena är tillverkade i ett speciellt PVC-material som står emot syror och tål salt, stark sol, värme och kyla mm. Märkena går att skriva på med en vattenfast tuschpenna. Skicka ett mail eller ring så sänder vi det antal trofemärken som du behöver. Denna service är gratis, och kom ihåg; du ska ha märken till både horn/kranier, hud och ev. “backskin”.

Routing Order

En bra ide är att före avresan ta kontakt med en erfaren troféspeditör, t ex Agility Logistics eller Labrador Cargo, och be dem ta fram en “Routingorder”.

Den tas med på jaktresan och lämnas till din outfitter/ProHunter.

Routingordern tas fram i ett antal exemplar, av vilka du behåller den ena och din outfitter/ProHunter tar hand om resten till bl.a den lokala konservatorn, som ansvarar för “Dip & Pack” samt exporten av dina troféer i samarbete med speditören.

Behandla din Trophy

När du har skjutit din trofé behöver du en del kunskap och teknik för att se till att din trofé kommer att behandlas på rätt sätt. Det vore olyckligt om huden faller sönder eller kanske förstörs av insekter.

Om du inte har erfarenhet av detta arbete, rekommenderar vi att du låter din jaktarrangör eller outfitter utföra detta arbete. De professionella och seriösa arrangörerna av jakt har vanligtvis stor erfarenhet av detta.

Om du inte är helt säker på om du vill ha trofén bogmonterad eller som ett helmontage så rekommenderar vi att du ber att få huden för användning av ett helmontage. Då har du möjlighet att ta ditt beslut vid ett senare tillfälle.

Fåglar

Plocka upp fågeln med handen om det är möjligt. Skicka inte hunden!

Håll fågeln i fötterna, så att inga fjädrar försvinner.

Undvik att lägga fågeln i fågelväskan – bär den i stället i handen eller håll den i klorna. Torka fjädrarna rena från blod så mycket det går med en mjukt trasa och eventuellt lite vatten. Ta inte ur fågeln, utan låt den vara intakt.

Var försiktig vid transporten av fågeln, undvik att böja fjädrarna. Om man måste hänga upp fågeln bör den hänga i klorna och inte om halsen. Det är viktigt att fågeln inte förlorar eller bryter några fjädrar. Man ska inte oroa sig för våta fjädrar, men det är självklart bra om man undviker det. Var speciellt uppmärksam på att huvudfjädrarna är intakta.

Fågeln ska vara sval/kall innan den läggs i en lufttät plastpåse. Fågeln ska frysas så fort som möjligt. För att skydda långa stjärtfjädrar på t ex fasaner, är det bra att “förlänga” fågeln med styvt papper (kartong), innan den packas in i frysen. Inpackningen ska vara så tät som möjligt för att förhindra uttorkning/frostskador.

Om fågeln ska skickas till First Class Trophy ska den packas in i ett isolerande material mot kyla, ex en tidning. Det yttre emballaget måste kunna skydda fågeln mot stötar och slag under transporten.

Fältbehandling vid Fullmontering

Lägg snittet på baksidan av frambenen och snitta i riktning mot armhålan till mitten av bröstet.

På bakbenen läggs snittet längs den naturliga hårlinjen – snittet läggs ända upp till området innan ändtarmen. Därefter skär man skinnet på mitten av buken (skär till den ena sidan av testiklarna så att de “ädla delarna” bevaras). Klövarna ska vara kvar på benen, men fotknölen skärs ut ända nere vid klöven. Från en punkt, ca 5 cm bakom hornen skäres skinnet i den övre delen av rygglinjen, men endast så pass långt så att man får ut huvudet genom öppningen i skinnet.

Från punkten mellan öronen läggs ett snitt i Y-form till varje hornbas/rosenstock.

Öronen skärs fria från kraniet. Därefter ska skinnet lossas runt rosenstockarna/hornbasen. Sedan skär man skinnet fram till ögonen. Akta så att ögonlocken inte blir förstörda.

Var försiktig med att skära i tårkanalen som finns hos några viltarter. Tårkanalen kan vara förbunden med själva kraniet. Lossa skinnet försiktigt från fördjupningen med spetsen av kniven.

Efter det att skinnet skurits fritt vid ögat, mycket varsamt, skär man bort resten av skinnet från kraniet.

Näsan skär man genom brosket så att den förblir hel.

Därefter kan kraniet göras rent, kokas och blekas.

Nu kommer en viktig del av trofébehandlingen! Öronen!

Det är inte ovanligt att man får hem ett skinn med ruttna öron på grund av att de inte har blivit vända och saltade ordentligt (om det inte ska läggas i frysen). Man vänder öronen enklast genom att pressa och vrida en pinne eller en skruvmejsel upp under skinnet på örats baksida. När skinnet har frigjorts helt ut till spetsen av örat, vänder man örat ut och in.

Nästa steg är att frigöra skinnet från munnen. Sätt in fingret i mungipan och dra undan munnen och skär nära kraniet.

Skär bort brosket som går genom näsan.

Nu är skinnet klart att frysa in – rulla samman och försegla i en tät plastpåse. Kom ihåg att märka skinnet. Vänta med att tillsätta salt om skinnet ska frysas. Saltet minskar fryspunkten.

Om du inte har tillgång till en frys, ska skinnet saltas och torkas.

Först delas läpparna, d v s man skär upp läppen invändigt så att saltet kan tränga in i huden och hårsäcken. Saltet kan bara tränga in ca 5 mm in i skinnet, så det är viktigt att läpparna delas tillräckligt så att saltet tränger in ordentligt.

Nu lägger man skinnet med köttsidan uppåt. Allt kött tas bort/skrapas bort från skinnet. Gnid in skinnet med mycket salt. Om skinnet är väldigt tjockt kan man rispa skinnet på köttsidan med en kniv, så att saltet kan tränga längre in.

Var noga med att saltet gnids in ordentligt, och var särskilt noga runt öron, mun och ögon, samt skotthål. Det går åt 1-2 kilo salt oavsett storlek på huvudskinnet.

Lägg skinnet på en skuggig plats (aldrig direkt i solen och aldrig i plastpåse) och låt saltet dra ur vätskan ur skinnet i 24 timmar. Byt sedan ut saltet. När skinnet är nästan torrt, pudras det med insektspulver, det är viktigt att man kommer in ordentligt i öron och alla veck i huvudet.

Efter 14 dagar är skinnet torrt och klart att leverera. Kom ihåg att sätta fast trofémärkena (“tags”) till horn/kraniet, huvudskinn och ev backskinn. Trofémärken (“tags”) kan fås gratis hos First Class Trophy.

Kontakta oss för eventuell ytterligare information – office@firstclasstrophy.com

Fältbehandling till Rug Mount (matta med huvud)

Används exempelvis till björn, stora kattdjur mm. Instruktionen kan även användas till platta skinn som t ex zebra.

Skär på insidan av benen till centrum av mitten av bröstet och magen. Se till att snittet läggs mitt på buken så att skinnet blir skuret symetriskt. Skär från mitten av buken till övre delen av halsen.

Dra/pressa av skinnet från kroppen så mycket som möjligt. Använd kniv till resterande delar och se till att hålla skinnet rent och fritt från fett och kött så mycket som möjligt. I synnerhet björnar har ett stort fettlager, och det sparar tid om man tar bort fettet genom att skära skinnet. I och med det blir fettet kvar på björnen i stället för på skinnet. Ta bort benknutorna i ramarna och se till att få ut de yttersta fotledsknutorna. Om inte knutorna tas bort faller klorna ur skinnet vid garvning.

Öronen skärs fria från kraniet. Därefter ska skinnet lossas runt rosenstockarna/hornbasen. Sedan skär man skinnet fram till ögonen. Akta så att ögonlocken inte blir förstörda.

Var försiktig med att skära i tårkanalen som finns hos några viltarter. Tårkanalen kan vara förbunden med själva kraniet. Lossa skinnet försiktigt från fördjupningen med spetsen av kniven.

Efter det att skinnet skurits fritt vid ögat, mycket varsamt, skär man bort resten av skinnet från kraniet.

Näsan skär man genom brosket så att den förblir hel.

Därefter kan kraniet göras rent, kokas och blekas.

Nu kommer en viktig del av trofébehandlingen! Öronen!

Det är inte ovanligt att man får hem ett skinn med ruttna öron på grund av att de inte har blivit vända ut och in och saltade ordentligt (om det inte ska läggas i frysen). Man vänder öronen enklast genom att pressa och vrida en pinne eller en skruvmejsel upp under skinnet på örats baksida. När skinnet har frigjorts hela vägen ut till spetsen av örat, vänder man örat ut och in.

Skär bort brosket som går genom näsan.

Nu är skinnet klart att frysa – rulla samman och försegla i en tät plastpåse. Kom ihåg att märka skinnet. Vänta med att tillsätta salt om skinnet ska frysas. Saltet minskar fryspunkten.

Om du inte har tillgång till en frys, ska skinnet saltas och torkas.

Först delas läpparna, d v s man skär upp läppen invändigt så att saltet kan tränga in i huden och hårsäcken. Saltet kan bara tränga in ca 5 mm in i skinnet, så det är viktigt att läpparna delas tillräckligt så att saltet tränger in ordentligt.

Nu lägger man skinnet med köttsidan uppåt. Allt kött tas bort/skrapas bort från skinnet. Gnid in skinnet med mycket salt. Om skinnet är väldigt tjockt kan man rispa skinnet på köttsidan med en kniv, så att saltet kan tränga längre in.

Var noga med att saltet gnids in ordentligt, och var särskilt noga runt öron, mun och ögon, samt skotthål. Det går åt 1-2 kilo salt oavsett storlek på huvudskinnet.

Lägg skinnet på en skuggig plats (aldrig direkt i solen och aldrig i plastpåse) och låt saltet dra ur vätskan ur skinnet i 24 timmar. Byt sedan ut saltet. När skinnet är nästan torrt, pudras det med insektspulver, det är viktigt att man kommer in ordentligt i öron och alla veck i huvudet.

Kontakta oss för eventuell ytterligare information – office@firstclasstrophy.com

Fältbehandling till Bogmontering

Det första snittet läggs hela vägen runt om djuret precis bakom frambenen. Skär gärna lite för långt ifrån än för nära. Kom ihåg: Troféer som huvudmonteras får aldrig skäras upp i halsen.

Om man har möjlighet att att frysa trofén, är det bäst att låta oss utföra arbetet med att ta bort skinnet från kraniet.

Lossa skinnet hela vägen runt halsen och dra/rulla skinnet ända upp till nacken och skär bort huvudet från halsen. Lägg sedan hela huvudet och trofé med skinn i frysen och skicka till oss.

Har man inte möjlighet att frysa in skinnet/trofén eller om den är för stor för frysen så ska huvudskinnet skäras av kraniet. Då läggs ett snitt i nackskinnet, och man skär fram till en punkt mellan öronen.

Från punkten mellan öronen läggs ett snitt i Y-form till varje hornbas/rosenstock.

Öronen skärs fria vid kraniet. Därefter ska skinnet lossas runt om rosenstocken/hornbasen. Därefter skärs skinnet bort fram till ögonen. Var försiktig så att ögonlocket inte blir skadat. Därmed får man en bra känsla för hur man ska skära.

Var försiktig med att skära i tårkanalen som finns hos några viltarter. Tårkanalen kan vara förbunden med själva kraniet. Lossa skinnet försiktigt från fördjupningen med spetsen av kniven.

Efter det att skinnet skurits fritt vid ögat, mycket varsamt, skär man bort resten av skinnet från kraniet.

Näsan skär man genom brosket så att den förblir hel.

Därefter kan kraniet göras rent, kokas och blekas.

Nu kommer en viktig del av trofébehandlingen! Öronen!

Det är tyvärr inte ovanligt att man får hem ett skinn med ruttna öron på grund av att de inte har blivit vända ut och in, och saltade ordentligt (om det inte ska läggas i frysen). Man vänder öronen enklast genom att pressa och vrida en pinne eller en skruvmejsel upp under skinnet på örats baksida. När skinnet har frigjorts hela vägen ut till spetsen av örat, vänder man örat ut och in.

Nästa steg är att frigöra skinnet från munnen. Sätt in fingret i mungipan och dra undan munnen och skär nära kraniet.

Skär bort brosket som går genom näsan.

Nu är skinnet klart att frysa – rulla samman och försegla i en tät plastpåse. Kom ihåg att märka skinnet. Vänta med att tillsätta salt om skinnet ska frysas! Saltet minskar fryspunkten.

Om du inte har tillgång till en frys så ska skinnet saltas och torkas.

Först delas läpparna, d v s man skär upp läppen invändigt så att saltet kan tränga in i huden och hårsäcken. Saltet kan bara tränga in ca 5 mm in i skinnet, så det är viktigt att läpparna delas tillräckligt mycket så att saltet tränger in ordentligt.

Därefter lägger man skinnet med köttsidan uppåt. Allt kött tas bort/skrapas bort från skinnet. Gnid in skinnet med mycket salt. Om skinnet är väldigt tjockt kan man rispa skinnet på köttsidan med en kniv, så att saltet kan tränga längre in.

Var noga med att saltet gnids in ordentligt, och var särskilt noga runt öron, mun och ögon samt skotthål. Det går åt 1-2 kilo salt oavsett storlek på huvudskinnet.

Lägg skinnet på en skuggig plats (aldrig direkt i solen och aldrig i plastpåse) och låt saltet dra ur vätskan ur skinnet i 24 timmar. Byt sedan ut saltet. När skinnet är nästan torrt, pudras det med insektspulver, det är viktigt att man kommer in ordentligt i öron och alla veck i huvudet.

Kontakta oss för eventuell ytterligare information.

Efter 14 dagar är skinnet torrt och klart att leverera. Kom ihåg att sätta fast trofémärkena (“tags”) i horn/kraniet, huvudskinn och ev backskinn. Trofémärken (“tags”) kan du få gratis hos First Class Trophy.

Kontakta oss för eventuell ytterligare information – office@firstclasstrophy.com